Χρήσιμες συμβουλές
ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
(σύμφωνα με τον Βρετανικό οργανισμό Teaching Children Road Safety)

Αγαπητοί Γονείς,

Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε όλους τους τομείς που αναφέρονται στην προστασία και την ασφάλειά τους, θα θέλαμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας τις παρακάτω συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Οι συμβουλές αυτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

1-4 ετών
ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, δεν μπορούν να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνετε μόνα τους όταν πρόκειται να διασχίσουν ένα δρόμο, ακόμη και όταν συνοδεύονται και με μεγαλύτερα παιδιά (ακόμα και με τα αδέλφια τους).

Όταν βγαίνετε μαζί τους έξω, θα πρέπει να τα κρατάτε από το χέρι και να βεβαιωθείτε ότι περπατούν από την πλευρά του πεζοδρομίου και όχι εξωτερικά προς το δρόμο.

Όταν είστε μαζί τους θα πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα. Μην περνάτε με κόκκινο φανάρι, μην πετάγεστε εσείς στον δρόμο και μην είστε αφηρημένοι. Εξηγήστε τους επίσης τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, τι θα πρέπει να προσέχουν και να κοιτάνε πάντα αριστερά και δεξιά, καθώς και ότι πολλές φορές τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ανεβαίνουν και στο πεζοδρόμιο, συνεπώς και εκεί πρέπει να είναι προσεκτικά.

5-6 ετών
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σε αυτή την ηλικία, καλό είναι να είστε πιο περιγραφικοί. Κάθε φορά που θα βγαίνετε μαζί τους θα πρέπει να τους εξηγείτε τι πρόκειται να κάνετε και γιατί. Να θυμάστε, όμως, ότι ακόμα τα παιδιά δεν είναι πραγματικά έτοιμα να τα αφήσετε μόνα τους να διασχίσουν το δρόμο.

Επίσης, επειδή πολλά ατυχήματα γίνονται όταν τα παιδιά πηγαίνουν ή επιστρέφουν από το σχολείο χωρίς τη συνοδεία ενήλικα, όσο κοντά στο σπίτι σας κι αν είναι το σχολείο, προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σας με κάποιον άλλο γονέα, εάν δεν μπορείτε εσείς, που θα πάρει τα παιδιά σας. Καλό είναι και σε αυτή την ηλικία η παρουσία κάποιου ενήλικα να είναι απαραίτητη.

5-6 ετών
ΔΡΟΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΡΙΑ
Επειδή υπάρχουν πολλοί δρόμοι που δεν έχουν φανάρια (είτε λόγω βλάβης, είτε λόγω ότι είναι μικρότερης κυκλοφορίας, χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση στα παιδιά για να μάθουν να τους διασχίζουν με ασφάλεια. Να θυμάστε επίσης, ότι πολλά παιδιά, όπως και πολλοί ενήλικες, δεν έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα καθώς και την απόσταση του οχήματος που βλέπουν γι’αυτό στο να τους δώσετε να καταλάβουν τη διαφορά, είναι πολύ σημαντικό. Όπως επίσης και το να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα κάνοντας τη συμβουλή σας και πράξη.

Μπορείτε να κάνετε και αρχή από ήσυχους δρόμους, που στο παρελθόν μπορεί να έχετε διασχίσει μαζί ξανά. Όταν βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κινούνται σωστά, αφήστε τα να δοκιμάσουν μόνα τους σε κάποιον επίσης ήσυχο δρόμο, με τη δική σας πάντα επίβλεψη και παρουσία.

Επαναλάβετε αυτή την εξάσκηση και σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι για την ικανότητα των παιδιών να διασχίσουν το δρόμο, πριν τα αφήσετε τελείως μόνα τους.

Βασική συμβουλή επίσης είναι ότι εάν ο καιρός δεν είναι καλός (συννεφιασμένος) ή αν τα παιδιά πρόκειται να βγουν στον δρόμο ώρα που έχει πέσει ο ήλιος, πρέπει να είναι ντυμένα με ρούχα με έντονα χρώματα και όχι με σκούρα. Εξηγήστε τους και γιατί για να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι και αυτό.

10-15 ετών
ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ
Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται και απαιτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους. Μάλιστα είναι συνήθες φαινόμενο να θέλουν να μείνουν για ένα διάστημα και σε κάποιον φίλο τους. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής παιδιών σε ατυχήματα με αυτοκίνητο είναι από 12 έως 15 ετών, είναι γιατί πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα.

Δεν θα πρέπει να σταματίσετε ποτέ να τους μιλάτε για τους κινδύνους της κυκλοφορίας. Υπενθυμίστε τους να περιμένουν να σταματήσει η κίνηση για να διασχίσουν ένα δρόμο, να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών, να μη διασχίζουν δρόμους κάνοντας ζιγκ-ζαγκ και, εάν υπάρχει νησίδα στη μέση λεωφόρου, να διασχίζουν τη λεωφόρο σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δρόμους, σταματώντας και περιμένοντας επάνω στη νησίδα.

Συζητήστε μαζί τους όλους του κινδύνους για κάθε συνηθισμένη διαδρομή που κάνουν, είτε είναι ο δρόμος προς το σχολείο, προς κάποιο φροντιστήριο, είτε και για το σπίτι ενός φίλου τους.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχουν την ικανότητα να κρίνουν σωστά την ταχύτητα και την απόσταση των αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, αφού καλό είναι να το έχετε τσεκάρει αρκετές φορές πριν τα αφήσετε μόνα τους να ακολουθήσουν κάποια διαδρομή.

Βασικό τέλος είναι να τους τονίσετε ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίζουν έναν δρόμο, ακολουθώντας «τυφλά» τους φίλους τους ή κάποιους άλλους οικείους μη δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή. Πάντα πρέπει να σκέπτονται και να προσέχουν εκείνα τον εαυτό τους.

Ευχόμαστε να βρήκατε χρήσιμες τις συμβουλές αυτές και εσείς όπως και εμείς και γι’αυτό θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.
Αφιερώστε αυτό το χρόνο στα παιδιά σας και θα δείτε πόσο σημαντικό θα είναι και εποικοδομητικό.

Ευχαριστούμε για το δικό σας χρόνο.
Gallery Games